četvrtak, 14.03.2013.

Jurale


Juraleti na katastarskoj karti iz 1820 (izvor: Državni arhiv u Trstu)

Još nedavno su svi u Pazinu znali gdje su Juraleti. Danas su kuće tog sela potpuno stopljene s novogradnjama oko sebe, tako da se sve više koristi skupni, pomalo nemaštoviti naziv: Novo naselje. Novo naselje - na Starom Pazinu. Naselje je danas podijeljeno u novoimenovane ulice od kojih niti jedna ne čuva do nedavno uobičajen naziv koji je, kao i za mnoge druge zaseoke u Istri jednostavno izveden iz prezimena porodice koja je tu živjela, a vjerojatno ga i osnovala - porodice Jurale.

Osim u Juraletima prezime se u XVII stoljeću proširilo i na područje Sarčije i Starog Pazina, a jedna je grana živjela i u Pazinu, u današnjoj ulici Bože Milanovića, gdje su se bavili raznim granama obrtništva, uglavnom stolarijom i kovačkim zanatom, dok jedan se Jurale iz te grane spominje i kao mlinar.

Prezime Jurale danas više u Pazinu ne postoji, a nije postojalo niti 1946. (po Cadastre National de L'Istrie d'aprčs le Recensement du 1er Octobre 1945. Edition de L'Institut Adriatique , Sušak 1946). Ne postoji izgleda niti u Hrvatskoj. Igrajući se internetskim pretraživačima saznajem, međutim, da prezime Jurale živi ipak i dalje – ali s one strane Atlantika. Možda su to baš potomci naših pazinskih Juraleta.

Juraleta u Juraletima nema već više od dvijesto godina. Naslijedila ih je porodica Defar, koju i dan danas stariji Pazinci ponekad nazivaju nadimkom - Jurale.

A upravo od nadimka je izgleda sve i počelo. Bilo je to 1599 godine, kada se u Pazinu ženi neki Juraj Mihovilić zvani Jurale. Ali o tome ćemo pisati/čitati nekom drugom prilikom.

Oznake: Jurale

- 21:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.