subota, 07.12.2013.

Sve naše akcije

Preuzeo sam obavezu, na traženje Građanske inicijative Naš potok da popišem sve naše akcije na potoku do danas, pa evo, krećemo :-). Ako imate fotki ili podataka o nekoj akciji, ili mislite da bi podatke trebalo doraditi javite se:

1989
Pazin – jama – eklogija – Zvonko objavio sve detalje ovdje.

Pazinska jama nije sama – Manuela Hrvatin, Šajeta? Ima ki detalje

1997
Klub mladih Bad Taste (Roke) organizira akciju na penjalištu Lido IMA NETKO DETALJE?

1998.



ožujak 1998 - Turistička zajednica Grada Pazina, Jules Verne klub i Klub mladih Bad Taste i Hiperaktiv 1998. pokrenuli akciju "Od Zarečkog na ovamo pa do kud rivamo", kada je uz učešće stotinjan sugrađana iz korita Pazinčice kod Zarečkog krova izvađeno nekoliko tona otpada i prokrčene su pješačke komunikacije. (te je noći nepoznati autor prepjevao Spreengsteenovu River i dao joj naslov Zgor potoka“). Zarečki krov je Slijedećih su mjeseci po stijenama postavljane staze za slobodno penjanje, te organizirano niz manjih akcija na istom mjestu. Ista je staza od Zarečkog krova do Krča krajem srpnja pokošena

1999.
• Penjači su na Zarečkom krovu uz pomoć Grada Pazina i TZ Grada Pazina uredili atraktivno penjalište koje je uvršteno u Penjački vodič Hrvatske, kao i penjalište "Lido" koje je uređeno 1999.
24. kolovoz 1999 - U sklopu "Dana Pazinske jame" održana simbolična Eko šetnja kroz Jamu, pri čemu su sudionici sa sobom na terasu Lovca iznijeli svaki po nekoliko komada smeća


2000.
• U proljeće 2000. akcija je ponovljena, pa su oba penjališta spojena stazom uz potok. Problematika ispumpavanja Pazinskog potoka prezentirana je građanstvu u obliku izložbe.
• U ljeto 2000. TZ grada Pazina,SPK "Hiperaktiv" i KM "Bad taste" organizirali akciju "OD LIDA DO PUMPE". (Ima li netko sliku?), kao i popravak i održavanje postojećih staza.
• Sportsko ribolovno društvo "Pazinčica" iz Pazina realiziralo je popravak i podizanje brane na "Barama" u Cerovlju 8 km uzvodno od Pazina, u suradnji s lokalnim poljoprivrednicima, čime je stvorena još veća akumulacija vode.
• Ljeto 2000 je bilo ekstremno sušno i potok je ponovno presušio, pa je voda ispod mosta Sv Jožefa potekla tek nakon obilne kiše 01.10.

2001
u rano proljeće ŠRD "Pazinčica" uz pomoć TZ Grada Pazina organizirala čišćenje divlje deponije uz korito Pazinčice kod sela Dušani, te popravak staze uz potok od mosta Dušani do Pumpe.

• Studeni 2001. - Na inicijativu člana Gradskog poglavarstva održan je u Spomen domu sastanak poljoprivrednika, ekologa, ribiča, penjača, gradskih komunalaca, gradskog Odjela za komunalni sustav, speleologa, TZ Grada Pazina i predstavnika Istarske županije na kojem se raspravljalo o stanju u dolini Pazinčice. Na sastanku koji je održan bez medija ipak se došlo do zajedničkog zaključka: svima je u interesu da u Pazinčici bude vode.

2002
• 06.04.2002. U ekološkoj akciji Speleološkog društva "Istra" iz Pazina, kojima su se pridružili i penjači iz udruge "Hiperaktiv" očišćeni su obronci Pazinske jame oko Mosta Vršić. Sa litica je izvučeno preko trideset vreća punih smeća, uglavnom plastičnih boca, limenki, najlona, pa čak i jedan stari televizor. Osim toga, sa obronaka lijevo od mosta su porušeni i za izvlačenje pripremljeni stari ostaci limarije koji su tu stajali godinama i prijetili da se sruše nekome na glavu.

ovako je izgledalo prije čišćenja
• 14.04.2002. Primjetili smo da neki samozatajni ekolozi i ljubitelji Pazinčice iz tjedna u tjedan pale suhu travu uz potok. U području oko Babenwira su tako iz korita potoka izvukli tri stare "fušte" koje su potom napunili smećem koje se nakon paljenja trave "ukazalo" na obalama. Sve pohvale, ali i upozorenje: grmlje oko potoka pruža utočište brojnim vrstama ptica, pa ne treba sa paljenjem pretjerivati. Između ostalih, ove nam se godine ponovno vratila skupina divljih pataka koje smo po prvi put nakon dugo vremena primjetili prošle godine.
• 17.04.2002. U sklopu radova na uređenju bujice Drazej koji su pri samom kraju, radnici Hrvatskih voda su očistili korito bujice sve do utoka u Pazinčicu, te uz most Sv. Jožefa napravili pristupni put s desne strane do korita potoka. Na žalost, mnogi se ne možemo složiti sa njihovim jednostranim načinom uređenja "potoka" koji nema za cilj estetsko uljepšavanje već jednostavno uništenjem sve vegetacije na obali od naših potoka prave kanale. Kako da se tu gnijezde ptice? A kako da u toj vodi žive ribe kad su svo granje ostavili da istrune u vodi? Kad bi barem svake godine pokosili, ali - ne, već svakih deset. A u međuvremenu zaraste "graja" i to uglavnom od drače, pa ne možeš ni do potoka.
• 21.04.2002. U akciji koju su organizirali ŠRD Pazinčica i TZ Pazin pokupljeno je svo smeće (nije ga ni bilo puno, samo 5 vreća) od Pumpe uzvodno sve do Krča, te je probijeno 200m novog dijela staze uz potok čime smo dobili malu kružnu "šetnicu" koja bi uz malo dotjerivanja mogla biti i atraktivna mounain bike staza. Cijela je staza u dužini od oko 1 km pokošena i proširena.
• 15.09.2002. Pješački vodiči TZ Grada Pazina su u poludnevnoj akciji očistili potez od Kaštela do Pazinskog krova i Tomažinovog mlina od najlona i sličnog smeća, kao pripremu za organizirano pješačenje planinara iz Salzburga koji su ovom rutom prošli dan kasnije.
• na žalost, druga je poplava u 2002. raznijela smeće s divljeg deponija na Rijavcu čitavim donjim tokom Pazinčice, tako da je taj dio pješačkih ruta do daljnjeg neupotrebljiv

2003
• zima 2002/2003. U proračunu Grada Pazina su pod stavkom "za Mjesne odbore" po prvi puta planirana i sredstva za ekologiju. Sredstva su namijenjena za korištenje po Mjesnim odborima na inicijativu mještana kao financijska pomoć organiziranju ekoloških akcija i akcija uređenja.
• 15.03.2003. TZ Grada Pazina je iz sredstava boravišne pristojbe ponovno financirala krčenje staze i paljenje naplavina koje je donijela poplava oko Pazinskog krova.
• 27.03.2003. Na sastanku održanom s predstavnicima firme "Kamen" iz Pazina potvrđena je spremnost da se i ta velika gradska firma uključi ekološka nastojanja Grada, na način da tijekom ove godine riješi dva problema zbog kojih su u poslijednje vrijeme više puta bili prozivani u javnosti.
Prvi problem je po njima neškodljiva, ali nama svima estetski neprihvatljiva pojava povremenog ispuštanja bijele vode iz taložnice u potok. Taj će se problem riješiti na način da će se direktno sa strojeva kamena prašina ukrcavati u posebne kontejnere koji će se odvoziti na gradski komunalni deponij u bujici Drazej.Tijekom godine će se i odlagalište otpadnog kamena uz cestu također sanirati i ubuduće će se odvoziti iz pilane direktno na deponij građevinskog otpada u bujici Drazej.
• 20.06.2003. Za pripremu održavanja prve avanturističke utrke "Put oko Pazina u 80 minuta" uređena je (pokošena) staza za utrku od terase Motela Lovac pa do Zarečkog krova.
• u tijeku 2003. Gradsko je društvo Crvenog križa uz idejnu pomoć TZ Grada Pazina tiskalo letak pod nazivom "Brinemo li dovoljno o svom okolišu".
• početkom ljeta 2003. počela je izgradnja Gradskog pročistača otpadnih voda.
• u kolovozu 2003. je na inicijativu Poglavarstva Grada Pazina održana akcija prikupljanja glomaznog otpada na području Grada Pazina.
• krajem 2003. Grad Pazin i Općine Pazinštine prihvatile su povećanje cijene odvoza smeća na svom teritoriju kao način konstantnog financiranja odvožnje krupnog otpada i sanacije deponija.

2004
• veljača 2004. Osvježili smo web stranicu sa Deponijama i ostalim onečišćenim dijelovima prirode na području Grada Pazina i okolnih općina i došli sa broja 77 do broja 153!!!
• 17.04.2004. U skladu s geslom "počnimo najprije od sebe" naši su direktori TZ Grada Pazina i Usluge d.o.o (Šipraka i Sloković) zasukali rukave i u uru i pol sami počistili i u kamion ukrcali tri "deponija" sa našeg spiska.
• 20.04.2004. U sklopu akcije Eko Pazin - nek' i moja Istra blista, po prvi su puta u povijesti kontejneri došli i u Kršiklu.
• 26.04.2004. Uspješno je završena akcija prikupljanja krupnog otpada na području MO Kršikla. Ukupno je odvezeno 22 kontejnera, a iz graja, potoka i iz raznoraznih deponija izvučeno je više od trideset "krntija". Osim toga očišćeno je i nekoliko deponija: u Cesarima, Bašićima, Slapu, Frkima i Kršikli.
• 01.05. 2004. - I mještani MO Kašćerga priključili su se Eko akciji i u tri vikenda sakupili dvanaest kontejnera krupnog otpada, očistili četiri deponije (kod Jukani i Bankovci) i sakupili blizu 100 olupina automobila.
• 03.-10.05.2004. U MO Zamask je održana Akcija "Nek i moja Istra blista" .
• 15. i 16. 05. 2004. se na više mjesta u MO Stari Pazin provodila akcija čišćenja i to u okolici sela Sarčija, Fakini, Patajeva stancija i Maršeti.
• svibanj 2004. - Geografska grupa O.Š. Vladimira Nazora pod vodstvom Željka Perkovića započela je projekt terenskog istraživanja mlinova i stupa na Pazinčici i prezentirala rad na dva panoa povodom Dana škole.
• 04.06.2004. Skupina EKOTEENS iz GSS Jurja Dobrile iz Pazina je toga dana uz pomoć priključenih volontera uredila pristupni put i okoliš davno zaboravljene kamene fontane izvora Biedenac na Rijavcu

• 09.06.2004. Akcija u čitavoj dolini Pazinčice >>>više
• U nedjelju 13.06.2004. održana je Eko akcija na Zarečkom krovu. Udruge Veliki mali čovjek i Hiperaktiv su ponovno očistile i pokosile Zarečki krov.

• 20.06. 2004. je ponovljena akcija uređenja staza u dolini Pazinčice u sklopu priprema za pustolovne utrke na Danima Julesa Vernea 2004. u kojoj je sudjelovalo ukupno tridesetak ljudi. Na penjalištu Lido su penjači udruge Hiperaktiv čistili okoliš penjačkih smjerova i po tko zna koji put izvlačili smeće bačeno niz stijenu. Napunili su što smećem, što granjem čitav jedan veliki kontejner. Nakon završetka su obišli i Zarečki krov te sa prilaznog puta u kontejner dopremili starudiju zaostalu sa prijašnjih eko akcija.
Na košnji dionice od Motela do Mosta Vršić radili su Dragan Družeta i Josip Hrvatin, ispod Kaštela Ardalić Rajko, a između Pazinskog krova i Richterovog mlina Eugen Ujčić, Mauro Hek, Lučano, Luka i Paolo Rigo, te članovi Gradskog poglavarstva Grada Pazina Neven Rimanić, Mario Raunich i Radenko Sloković.Na dionici oko Mosta Dušani bili su aktivni ribiči iz ŠRD Pazinčica predvođeni Davorom Slokovićem. Zahvaljujemo Seoskom turizmu Irene i Branka Dušana što su nas počastili ručkom i posebno Obrtu "Rigo" za višednevno angažiranje stroja bez kojeg bi efekt akcija bio daleko manji.
• krajem lipnja. 2004. je i MO Zarečje organizirao akciju prikupljanja krupnog otpada u kojoj je odveženo i sprešano oko 35 starih karoserija i napunjeno oko 15 kontejnera krupnog otpada.
• krajem lipnja. 2004. je i MO Beram organizirao akciju prikupljanja krupnog otpada u kojoj je napunjeno 5 velikih kontejnera otpada u naseljima Beram, Belci, Čipri, Traba i Cvitani.
• 22.07.2004. Postavili smo na internet novu verziju odgovora na pitanje "Kamo sa smećem".
• kolovoz 2004. - Speleološko društvo Istra iz Pazina istražuje otvor Zelene pećine u Pazinskoj jami i otkriva da je u pećini malo sifonsko jezero i nakon njega vertikala, te da taj otvor prilikom poplava u Pazinskoj jami funkcionira kao dodatni ponor.
• rujan 2004. - Gradska komunalna firma USLUGA d.o.o. je svim kućanstvima distribuirala letak "Eko Pazin - Kamo sa smećem?" koji je izrađen u suradnji s TZ Grada Pazina i Odjelom za komunalni sustav Grada Pazina, a financirala ga je TZ Grada Pazina
• rujan 2004. - u sklopu znanstvenog skupa "Pazinski memorijal" prezentiran je rad prof. Josipa Šiklića: "Mlinovi na području Pazinske knežije"

2005
19.03.2005. Eko akcija Pazinska jama - "The Final Cut" - I dio


02.04.2005. Eko akcija Pazinska jama - "The Final Cut" - II dio

• 2005. je izrađen priručni letak na hrvatskom jeziku.
• Materijal o mlinovima i drugim kulturnim i prirodnim zanimljivostima u dolini Pazinčice prikupili i objavili na internetu, te ga poklonili geografskoj grupi O.Š. Vladimira Nazora koja je na materijalu dodatno radila te organizirala izložbu.
• Dobivena je dozvola za korištenje motiva Tomažinovog mlina autora Matije Pokrivke za tiskanje na majicama koje će se besplatno dijeliti donatorima obnove mlina.
• Naš materijal o mlinovima ustupili i Društvu naša djeca za izradu vlastitog programa, koji se na žalost nije realizirao.
• Potaknuli Hrvatske vode na obnovu brane kod Tomažinovog mlina i na izradu geodetskog snimka situacije koja će poslužiti pri daljnjoj valorizaciji

2006
18.03 2006. Čišćenje divljih deponija iza Pazinke i kod mosta Dušani te pješačke staze od Zarečkog do Pazinskog krova u organizaciji Trickera i uz učešće srednjoškolaca.Skupljeno 9 kontejnera smeća.
2006. smo ponovno angažirali Zavod za javno zdravstvo da na početku kupališne sezone analizira vodu na kupalištu Zarečki krov
2006. u sklopu priprema za Dane Julesa Vernea uređeno je oko 1,5 km staze s lijeve strane potoka od mosta Dušani do Mosta Sv. Jožefa, uključujući izradu dva drvana mosta. Radove je izvodio HO “Rigo”.
Isti je izvođač krajem ljeta 2006. na račun TZ Grada Pazina prokrčio i posljednjih 500 m staze uz Pazinčicu, te je tako po prvi puta nakon mnogo godina stazom uz potok spojen Pazinski Kaštel i Zarečki krov.
Staza uz potok je krajem ljeta označena drvenim oznakama koje su postavili i realizirali po naputku TZ Grada Pazina Žufić d.o.o. i jedan učenik pazinske Srednje škole J. Dobrile.

2007
10.03.2007. Čiščenje korita Pazinčice od Zarečkog do Pazinskog krova u organizaciji Trickera.
03.06.2007. Akcija ronjenja i čišćenja Zarečkog krova >>>više
>>>još više

2008
16.02.2008. Akcija čišćenja kao priprema za utrku "Pazinčica Clearwatr Revival" >>>više
28.02.2008. -održan i drugi dio akcije
21.-22.06.2008. Akcija čišćenja podzemnog jezera u Pazinskoj jami u sklopu projekta Underground Istria

2009.
Ožujak 2009 - akcija čišćenja na vodopadu Pazinski krov u organizaciji Trickera, Bk Mtb Istra i TZ >>>više
24.05.2009. Akcija Hiperaktiva na Zarečkom i Lidu >>>više
03.10.2009. Akcija na vodopadu Bačanova jama >>>više

07.11.2009. Akcija na vodopadu Bačanova jama >>>više

2010
17.07.2010. Eko akcija pazinskih udruga >>>više
30.10.2010. Akcija čišćenja na vodopadu Bačanova jama >>>više
06.11.2010. 2. Akcija na vodopadu Bačanova jama >>>više


2011
Dio staza uz potok pokošene i očišćene od naplavina u sklopu javnih radova, po naputku direktora tur. ureda.

2012
Dio staza uz potok pokošene i očišćene od naplavina u sklopu javnih radova, po naputku direktora tur. ureda.

2013
08.04. 2013. Pazin: “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš” - akcija čišćenja Baćanove jame >>>više
Dio staza uz potok pokošene i očišćene od naplavina u sklopu javnih radova, po naputku direktora tur. ureda.

Oznake: eko akcije Potok Pazinčica

- 15:01 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.